Factors de risc psicosocial
Què són els factors de risc psicosocial?
Els factors de risc psicosocial són aquelles característiques de les condicions de treball i,sobretot, de la seua organització que afecten a la salut de les persones a través de mecanismes psicològics i fisiològics als quals també denominem estrès.
Les conseqüències d’una inadequada organització del treball no te la mateixa afectació a totes les persones, ja que la manera com es veuen afectades depèn de les característiques de cada persona.
Les conseqüència per la salut dels treballadors de l’exposició a aquets tipus de riscos poden ser molt variades, poder manifestar-se a curt o llarg termini , pot provocar, alteracions immunitàries , respiratòries etc...
L’ESTRÈS LABORAL
L’estrès laboral, es el resultat de la interacció entre les exigències i els requeriments que es produeixen en el món laboral i la capacitat que tè el treballador d’afrontar-lo.
La interacció entre les oportunitats, demandes i exigències de l’organització i les necessitats , habilitats i expectatives individuals poden derivar en processos.
- De tipus emocional.
- De tipus cognitiu.
- De tipus conductual.
- De tipus fisiològic.
"L’estrès en el treball és un conjunt de reaccions emocionals, cognitives, fisiològiques i del comportament a alguns aspectes adversos o nocius del contingut, l'organització o l'entorn de treball. És un estat que es caracteritza per nivells d'excitació i angoixa alts, amb la sensació, freqüent, que no es pot afrontar la situació"
(Comissió Europea 2000).
L'OMS considera que l'estrès es el segon problema de salut més comú en el treball. Afecta al 22% del les treballadores i els treballadors de la UE. Les previsions apunten que el nombre de persones que pateixen malalties relacionades amb l’estrès provocades o agreujades pel treball augmentarà en els pròxims anys.
Com identificar-los?
Els riscos psicosocials es poden identificar a partir de cinc dimensions:
1. EXCES D'EXIGENCIES PSICOLOGIQUES: quan hem de treballar ràpid o de forma irregular, quan el treball requereix que amaguem els sentiments, no opinar, prendre decisions difícils i de forma ràpida.
2. ASPECTE RELACIONAT AMB TREBALL ACTIU I DESENVOLUPAMENT D’ACTIVITATS. Quan no tenim marge d'autonomia en la forma de fer les nostres tasques, quan el treball no dóna possibilitats per a aplicar les nostres habilitats i coneixements o no té cap sentit per a nosaltres, quan no podem adaptar l'horari a les necessitats familiars, o no podem decidir quan es fa un descans.
3. ASPECTES RELACIONATS AMB SUPORT SOCIAL DE SUPORT I DE QUALITAT DE LIDERATGE: quan es treballa aïllat sense suport dels superiors o companys i companyes en la realització del treball, amb les tasques mal definides o sense la informació adequada i a temps.
4.ASPECTE RELACIONATS COMPENSACIONS REBUDES DE LA FEINA: quan es falta al respecte, es provoca la inseguretat contractual, es donen canvis de lloc o servei contra la nostra voluntat, es dóna un tracte injust, o no es reconeix el treball, el salari es molt baix, etc.
Es refereix a la percepció que te el treballador que la seva feina es valorada tant pels seus caps com pel conjunt de la societat.
En l’àmbit de l’educació infantil hi ha una sèrie de condicions de treball que poden supoar factors de risc psicosocial i causar d’anys a les persones. Comentarem les mes importants classificades en funció del grup d’aspectes a què pertanyen.
5.LA DOBLE PRESÈNCIA: el treball domèstic i familiar implica exigències quotidianes que han d'assumir-se de manera simultània a les del treball remunerat. L'organització del treball en l'empresa pot impedir compatibilitzar els dos treballs, a pesar de disposar d'eines i normativa per a la conciliació de la vida laboral i familiar. Generalment, les dones continuen responsabilitzant-se del treball domèstic i familiar, per la qual cosa la doble presència és més prevalent entre el col•lectiu de dones.
Què volem aconseguir?
Identificar els riscos existents, facilitar la localització dels problemes i el disseny de solucions adequades
ASPECTE 1 EXIGENCIES PSICOLÒGIQUES
LA càrrega de treball – es la quantitat d’energia i capacitat que una persona a d’aportar per dur a terme una feina, parlem de Sobrecàrrega.
-Sobre càrrega quantitativa : una persona té una quantitat de treball a la que pot fer.
-Sobre càrrega qualitativa. Una persona fa tasques a les que no li pertoca fer
-Exigències emocionals i d’amagar emocions maneig d’emocions
Mesures preventives per evitar sobrecàrrega-
Oportunitats per a que el treball sigui actiu, sense sobrecarregues i amb sentit i que contribueixi a desenvolupar habilitats
-Influència: marge autonomia
-Possibilitats de desenvolupament: posar en pràctica coneixements i habilitats i adquirir de nous
-Control dels temps: influencia sobre el temps
-Sentit: si podem relacionar la feina amb altres valors
-Compromís: implicació amb la feina
-Cobrir- els companys de baixa per no carrega als altres.
-Exigències emocionals i d’amagar emocions: maneig d’emocions.
Les persones que treballen en el sector de l’educació infantil estan sotmeses a altes de tipus emocional que poden impactar-les a implicar-se emocionalment en excés .
Després es donen situacions que entren en contacte amb d’altres persones amb els seus sentiments i emocions, normalment usuàries de del servei que estan atenen, com algun infant amb alguna discapacitat o en situació de risc social, i poden prendre una vinculació amb l’infant, de vegades l’educador a causa de no controlar les seves emocions i sentiments cap a l’infant pot deixar de banda la seva feina, per estar mes estona amb l’infant.
Aquesta sobre implicació emocional pot derivar en una situació de frustració.
L’actuació preventiva de l’organització molt sovint no podrà dirigir-se a suprimir les altes exigències emocionals dels professionals, ja que aquestes solen ser part integrant de la feina.
ASPECTE 2 RELACIONADA AMB TREBALL ACTIU I DESENVOLUPAMENT D’ACTIVITATS.
quant una persona pot decidir sobre aspectes organitzatius o te autonomia per prendre decisions sobre aspectes relacionats amb els seu treball, augmenta la satisfacció i l’autoestima mes elevada .
, per contra ,la falta d’aquesta capacitat de control pot generar insatisfacció, ansietat i estrès.
La manca de participació en les decisions del centre i que no se`ls tingui en compte quan es dissenya la seva feina son factors de risc.
Mesures preventives.
Caldrà que vagin dirigides a promocionar l’autoestima dels treballadors i potenciar la seva participació efectiva en la presa de decisions.
ASPECTE 3 SUPORT SOCIAL DE SUPORT A LA FEIA I DE QUALITAT DE LIDERATGE.
quan es treballa aïllat sense suport dels superiors o companys i companyes en la realització del treball, amb les tasques mal definides o sense la informació adequada i a temps.
Els factors de risc psicosocial de l’àmbit de l’educació infantil mes importants , integrats en aquest aspecte , son el conflicte de rol i la integració en l’equip de treball.
El conflicte de rol de l’educadora o educador infantil
Es produeix quan un treballador/a ha de realitzar tasques dins de l’organització que es contradiuen amb els seus valors, o quan les funcions que té assignades són incompatibles entre elles.
Les feines relacionades amb atenció a les persones, acostuma a passar que, durant l’època de formació inicial, s’adquireixen uns valors i unes maneres de fer que formen l’estructura bàsica de les actuacions professionals , especialment els que tenen a veure amb la qualitat de l’atenció i la intencionalitat educativa de les actuacions relegats per una mera atenció bàsica i assistencial a causa d’una sobrecarrega de treball i falta de recursos.
LA INTEGRACIO EN L’EQUIP DE TREBALL
La integració en l’equip de treball te un paper amortidor en la generació de l’estrès, quant els professionals se senten integrants , i en aquest entorn, es presta i es rep l’ajut necessari de company, i de les persones responsables. El treball de l’educadora infantil dins d’un equip cohesionat i estable i on tingui un paper reconegut potenciarà el seu benestar i la seva satisfacció, per contra, la inexistència o les deficiències d’aquesta xarxa social, es un dels aspectes que més estrès li podem generar.
MESURES PREVENTIVES
- Evitar els treballs en situacions d’aïllament social.
- Proporcionar als treballador/a formació sobre dinàmiques de grup i tècniques de treball en equip.
- Establir que impedeixen conductes competitives perjudicials entre els companys de feina.
ASPECTE 4 RELACIONAT AMB ESCASSES COMPENSACIONS REBUDES DE LA FEINA
Quan es falta al respecte, es provoca la inseguretat contractual, es donen canvis de lloc o servei contra la nostra voluntat, es dóna un tracte injust, o no es reconeix el treball, el salari es molt baix, etc.
La falta d’estima i de reconeixement social de la tasca de l’educador , la manca d’incentius professionals i la retribució insuficient son factors de risc laboral generadors d’estrès, l’educadora pot percebre que les hores dedicades a la seva feina , l’esforç que fa i com s’hi implica tenen un a contrapartida desigual amb la retribució que n’obté i, sobretot, amb la valoració que en les famílies, la seva organització i la societat en general de la utilitat de la seva tasca.
MESURES PREVENTIVES
-Actuar i motivar aquets professionals, donant-los retroacció periòdica sobre ña feina i mostrant una valoració de la seva tasca.
ASPECTE 5. LA DOBLE PRESÈNCIA: el treball domèstic i familiar implica exigències quotidianes que han d'assumir-se de manera simultània a les del treball remunerat. L'organització del treball en l'empresa pot impedir compatibilitzar els dos treballs, a pesar de disposar d'eines i normativa per a la conciliació de la vida laboral i familiar. Generalment, les dones continuen responsabilitzant-se del treball domèstic i familiar, per la qual cosa la doble presència és més prevalent entre el col•lectiu de dones.